LEGISLAȚIE – ZBORUL CU DRONA

Începând cu 1 ianuarie 2021, au intrat în vigoare noile reglemantări UE nr 2019/947 cu privire la zborul dronelor în toate statele membre. Pe site-ul Autorității Aeronautice Române au fost publicate informațiile despre condițiile în care se poate zbura legal cu drona.

PRINCIPALELE PREVEDERI DIN NOUA LEGISLAȚIE

– Dronele se împart  în mai multe categorii, în funcție de greutatea acestora, astfel: sub 250 de grame, între 250 grame și 2 kilograme și între 2 și 25 de kilograme. O altă clasificare are în vedere specificul zborurilor efectuate cu drona: Open, Specific și Certified.
– Dacă operațiunea platformelor fără pilot este în categoria Open sau categoria Specific, atunci operatorul platformei fără pilot trebuie să se înregistreze și să-și declare aeronavele însă nu mai este nevoie să se deplaseze la AACR. După înregistrare, operatorul primește un număr unic de înregistrare, care trebuie inscripționat, prin intermediul unui sticker, pe fiecare dronă deținuta. Pentru înregistrare se percepe o taxă de 20 euro. Din platforma se va emite un cod care se va printa și lipi pe dronă de către proprietarul / utilizatorul acesteia.

O dronă se înmatriculează doar dacă este utilizată pentru operațiuni specificate în categoria Certified.
– Dronele cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video pot fi folosite doar după înscrierea în platforma online AACR și respectând câteva condiții: altitudinea maximă fiind de 120 m, distanța de minim 30 m de cladiri și persoane în plan orizontal.
– Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250 de grame, trebuie obținută, în plus, o certificare de pilot. Această certificare se obține în urma unui examen online la Autoritatea Aeronautica Română. Examenul diferă în funcție de greutatea dronei / categorie.  
– Zborurile trebuie anunțate telefonic în continuare, iar în cazul zborurilor la distanțe mai apropiate, trebuie obținută aprobarea pentru zborul în categoria Specific.

EXAMEN ONLINE PENTRU CERTIFICAREA OPEN A1/3 SI A2

A fost activată platforma de examinare în vederea obținerii certificatul de pilot la distanță. Aceasta este valabilă pentru:
– clasele de operațiuni A1/A3 – pentru zboruri în afara orașelor
– clasele de operațiuni A2 – pentru zboruri în orașe, cu anumite limitări

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE EXAMENUL ONLINE PENTRU CERTIFICARE

Se susține online și presupune un examen de tip grilă cu o singură variantă corectă de răspuns. Taxa de susținere a examenului este de 10 euro și include o examinare și două reexaminări.
Cuprinde 40 de întrebări pentru certificarea A1/3 și 30 de întrebări pentru certificarea A2.
Pentru a trece examenul, trebuie să răspunzi corect la cel puțin 75% din întrebări. În cazul în care nu ai reușit să treci examenul din prima încercare, îl poți repeta în 24 de ore.

Conform Ordin nr. 1280/2021 din 30 septembrie 2021, emis de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii CAPITOLUL 111 Certificări/Autorizări specifice domeniului aeronavelor fără pilot, disponibil și la această adresă, înregistrarea online a operatorilor UAS se tarifează cu 20€.

ÎNSCRIEREA ÎN PLATFORMA ONLINE AACR

Pentru a te înregistra trebuie să accesezi această pagină.

Pașii pe care trebuie să îi urmăriți:
– înregistrarea online a operatorului
– declararea dronelor pe care le deține operatorul
– efectuarea instruirii și examinării dacă este cazul: 10 euro.

După finalizarea acestor pași, vei primi un cod unic de identificare pe care va trebui să îl afișezi (sub formă de sticker) pe dronă.

Prevederile AACR se pot schimba fără preaviz, iar pentru cele mai noi reglementări consultați întotdeauna și pagina https://www.caa.ro/ro/pages/drone.