În prezent, opțiunile de drone nu lipsesc de pe piață când vine vorba de industria comercială a dronelor – de la drone de consum, ideale pentru distracție, vacanțe, plimbări etc., până la aeronave mari, construite special pentru aplicații industriale. Cea mai puternică dintre ele, la momentul actual, este DJI Matrice 300 RTK.
Ceea ce distinge acest instrument excelent față de alte drone industriale este versatilitatea aproape nelimitată pe care o are atunci când vine vorba de sarcinile utile specializate.
În ultimii ani, au fost dezvoltate o gamă variată de sarcini utile, atât de către DJI, cât și de către alți producători, lucru care o face ca fiind cea mai versatilă dronă industrială din lume la ora actuală.
Dezlănțuie întreaga putere a dronei Matrice 300 RTK prin capabilitatile multitudinii de camere, senzori și accesorii, fie că vorbim despre crearea de modele 3D, cartografiere, misiuni de supraveghere sau misiuni de căutare și salvare.
În cele ce urmează, vom încerca să enumerăm câteva dintre numeroasele configurații și sarcini utile care transformă DJI Matrice 300 RTK într-o furtună de putere.
Seria DJI Zenmuse H20
Cele doua camere ale seriei H20, (H20 și H20T) sunt cele mai emblematice camere cu gimbal de sub umbrela DJI, concepute special pentru Matrice 300 RTK. Lansată în 2020, seria H20 s-a extins și a mai adus in prim plan încă o cameră, H20N.
DJI Zenmuse H20 este o cameră echipată cu trei senzori de utlimă generație, ceea ce permite un awareness excelent al situației în diferite medii de operare.
Camera hibrid DJI Zenmuse H20 dispune de o cameră zoom de 20MP, cu senzor CMOS 1/1.7 inch, zoom optic hibrid 23×, zoom maxim 200×, cu rezoluții de până la 4K@30fps, completată de o cameră wide de 12MP, cu o distanță focală de 24 mm, senzor CMOS 1/2.3 inch, și un telemetru laser cu o distanță de detecție de până la 1200 m.
Combinarea celor trei senzori oferă o capacitate imagistică aeriană incredibil, transmițând imagini în timp real către o radiocomandă securizată și inteligentă cu display integrat.
La fel ca H20, DJI Zenmuse H20T vine cu o multitudine de senzori puternici, la care se adaugă și o cameră cu spectru termic de înaltă rezoluție 640×512 px. Această cameră permite inspectorilor să monitorizeze infrastructuri sau echipamente de la distanță, asigurând, totodată, integritatea, siguranța și temperatura ideală a depozitării acestora. Identificarea și prevenirea problemelor de orice fel pot face diferența atunci când vorbim de costuri sau de siguranță.
Pentru misiunile ce țin de siguranța publică, imaginile termice îi permit dronei DJI Matrice 300 RTK detectarea facilă pe timp de noapte și urmărirea locașiilor dinamice ale persoanelor pierdute și salvarea cât mai rapidă a acestora.
DJI PILOT
Prin tehnologia software-ului DJI Pilot, folosit pe radiocomanda cu display integrat DJI Smart Controller Enterprise (radiocomanda pentru drona DJI Matrice 300 RTK), se poate partaja automat locația și permite comutarea automată în timp real între camerele de care dispune DJI Zenmuse H20T, permițând piloților să preia informații din imagini cu spectru normal și imagini cu spectru termic.
Aceste situații sunt utile în scenarii precum stingerea incendiilor, în cazul punctelor fierbinți care nu sunt sesizabile cu ochiul liber.
DJI Zenmuse H20N
Cea mai nouă cameră a seriei H20 este DJI Zenmuse H20N, o cameră echipată cu night vision.
Cei de la DJI au adăugat mai mulți senzori în același corp H20 – o cameră cu spectru termic suplimentară, și au îmbunătățit senzorii pentru lumină scăzută, ajungând la un număr de cinci senzori – cameră termică duală 640×512 px, o cameră wide cu un unghi wide de vedere pe timp de noapte, o cameră cu zoom pentru vedere pe timp de noapte și un telemetru laser.
LiDAR și Fotogrammetrie
LiDAR este un sistem de teledetecție care utilizează impulsuri de laser pentru a măsura distanțele variabile ale unui obiect de la suprafața pământului – Light Detection and Ranging.
Acesta nu necesită lumină externă atunci când este utilizat, motiv pentru care LiDAR poate fi utilizat atât pe timp de zi, cât și în situații de lumină scăzută. Dronele echipate cu sisteme LiDAR pot fi utilizate eficient pentru cartografierea, spre exemplu, a accidentelor rutiere pe timp de noapte și pentru a mapa și transforma locația într-un nor de puncte, într-un singur zbor, lucru care poate oferi date și informații rapide la fața locului.
DJI Zenmuse L1, integrată cu DJI Matrice 300 RTK, oferă un sistem LiDAR ușor de utilizat și accesibil pentru cei care au deja o dronă DJI Matrice 300 RTK. DJI Zenmuse L1 dispune de o cameră cu spectru normal (RGB) care permite colorarea hărților norilor de puncte care oferă mult mai multe informații.
Fotogrammetrie
Știința fotogrammetriei folosește imagini pentru a măsura suprafețe, obiecte etc. Atunci când pilotați drona peste terenul de interes, camera dronei poate realiza rafale mari de fotografii care ajung să se suprapună cu până la 80%.
Imaginile pot fi, ulterior, procesate pentru a oferi hărți 2D și 3D, precise pentru investigații sau revizuiri – numărul cât mai mare de imagini colectate va duce la hărți 3D cât mai precise ca măsurători de adâncime și distanță.
DJI Zenmuse P1 a fost proiectat special pentru misiuni de fotogrammetrie, ducând eficiența și acuratețea la un nivel cu totul nou. Cu ajutorul integrării rapide cu drona Matrice 300 RTK, veți putea colecta imagini precise și de înaltă calitate în mai puțin de 10 minute.
DJI Zenmuse P1 dispune de obiective interschimbabile cu distanțe focale de 24 mm, 35 mm sau 50 mm, oferind o anumită flexibilitate pentru capturarea datelor în zbor.
Detectarea gazului metan
Scurgerile de gaze pot fi, adesea, inamici invizibil pentru echipele de la sol. Instalații critice de gaz natural, rezervoare de stocare a gazelor și conducte de gaz – toate acestea sunt situate în zone greu accesibile pentru echipele de la sol, adesea fiind în zone de râu sau munte.
DJI U10 este un detector de gaz cu o sensibilitate excelentă, cu o tehnologie bazată pe laser cu diodă reglabilă, care poate detecta ușor gazul metan de până la 100 m distanță sau cu o concentrație de până la 5 ppm.m. DJI U10 poate fi integrat cu ușurință cu DJI Matrice 300 RTK.
Cu ajutorul dispozitivului DJI U10 puteți lua decizii informate pentru răspuns și puteți să țineți echipa de la sol în siguranță, departe de amenințările scurgerilor de gaz.
Sistem de detectare a gazelor și poluării din aer
Sniffer4D este un sistem complet de monitorizare a până la nouă gaze toxice. Sistemul cuprinde un senzor de detectare a gazelor care poate fi integrat cu drona DJI Matrice 300 RTK și un software pentru analiză care oferă hărți grilă 2D, contur 2D și nori de puncte 3D la o rată de răspuns sub o secundă pentru a permite monitorizarea în timp real a instalațiilor industriale, a gropilor de gunoi, porturilor maritime etc.
Dispune de un algoritm unic de recuperare a datelor în cazul în care drona pătrunde în zone moarte și comunicarea se întrerupe.
Există o listă mult mai lungă de sarcini utile compatibile cu DJI Matrice 300 RTK, iar pe lângă cele menționate mai sus, amintim: Sistem acustic de difuzare CYTOP MP130 (LRAD) și Reflector Cytop GL60 Plus.
Modelul DJI Matrice 300 RTK nu mai este relevant în prezent, fiind înlocuit de o versiune îmbunătățită: DJI Matrice 350 RTK.
www.landtech.ro